Temari del curs

  • Tema 1 – El sòl.

En aquest tema hem après que és el sòl, de quines parts esta composat i com distingir-les. També hem aprés a reconèixer els diferents tipus de sòl.

  • Tema 2 – La fertilitat de la terra i els adobs organics.

Aquest tema ens ensenya els adobs animals i vegetals i també aprenem a fer un munt de compost i les maneres per protegir i alimentar la capa fertil del sòl (humus). També hem fet una pila de compost fet a base de palla, restes de collita, compost, terra i restes de triturat de fusta.

  • Tema 3 – Les rotacións i asociacións de cultius.

Aprenem a distribuir el nostre hort depenent de les especies, varietats i famílies de verdures, per al total aprofitament de la terra i per repelir-se les plagues mutuament. També hem après les principals normes per fer unes bones rotacions.

  • Tema 4 – Les llavors i el planter.

Tipus de safates, materials, y consells per a preparar el substrat ideal per a la sembra.

  • Tema 5 – Com obtenir i guardar les llavors.

Aprenem a recollir les nostres llavors, sel·leccionar-les i conservar-les adecuadament. Parlem també de la importancia de la conservació de les varietats locals.

  • Tema 6 – Principals plagues i malalties de l’hort.

Hem après a reconèixer i identificar les principals plagues i malalties de les plantes d’horta i els símptomes que els hi causpreparat repel·lent de plagues (ceba, all, "chiles" i sabó potàssic)en a les plantes. També coneixem quines són les mesures preventives que eviten els atacs de plagues i malalties a les nostres plantes, com mantenir una bona biodiversitat a l’hort, plantar flors que floreixin al llarg de tot l’any i que serveixin d’aliment i refugi a la fauna benèfica que ataca a les plagues, tenir tanques verdes, etc. A més hem conegut els productes fitosanitaris ecològics i com i quan s’han d’aplicar, també hem fet preparats naturals per repel·lir plagues com el purí de dues cebes, una cabeça d’all, un parell de “chiles picantes” i un vas de sabó potàssic en 5 litres d’aigua.

  • Tema 7 – Cultiu ecològic de l’olivera.

En aquest tema coneixem quin és el cicle de vida de l’olivera  i quines feines s’han de fer al llarg de l’any per obtenir olives de producció ecològica. Posem un enllaç molt interessant d’un manual de producció d’olivera ecològica:

Manual de cultiu ecològic de l’olivera

  • Tema 8 – Cultiu ecològic de l’avellaner.

Al igual que amb l’olivera, en aquest cas coneixem com és el cicle de vida de l’avellaner que és un dels cultius arboris més importants de la zona on ens trobem (Baix Camp) i també aprenem les peculiaritats de fer  producció d’avellanes sense l’ús d’herbicides.

  • Tema 9 – Cultiu ecològic de l’ametller.

L’últim cultiu arbori que vam tractar va ser el de l’ametller, que encara és un cultiu força important en la nostra zona i que com que es un arbre molt adaptat a les nostres terres no hi ha massa dificultats per fer producció ecològica sense l’ús de productes de síntesis química. Us posem un enllaç d’un bloc sobre l’ametller on podeu descarregar-vos una guia tècnica molt complerta del cultiu ecològic de l’ametller:

Guia del cultiu ecològic de l’ametller

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: